NRV

Natuurlijk Rauw Voeren

Waarom rauwe vleesvoeding?

 

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het verteringsstysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is. Katten zijn nog duidelijker carnivoor en hebben minder tot geen behoefte aan plantaardig voedsel.

 

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:

 

1. Er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmflora en daardoor zorgen voor een betere afweer

2. Het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam en belast daardoor de organen minder

3. De voedingsstoffen zijn worden grotendeels bewaard doordat het niet verhit wordt en zitten daardoor in natuurlijke vorm en natuurlijke verhoudingen in de voeding. Door invriezen gaan er ook voedingsstoffen verloren, maar in veel mindere mate.

4. Er zitten bio-actieve stoffen in verse rauwe vleesvoeding, die niet of heel weinig in verhitte voeding zitten. Bijvoorbeeld taurine en carnitine.

 

Wat merk ik daar dan van?

 

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

geen jeuk meer

niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)

minder vaak naar de de dierenarts

mooiere vacht

geen oorontstekingen meer

geen volle anaalklieren meer

minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen

minder vaak wormen en/of vlooien

minder hyperactief, maar wel actief

 

Hoe kan dat?

 

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten.

 

Hoe te beginnen?

 

In de gebruiksaanwijzing voor kvv kun je lezen hoe het werkt als je complete rauwe vleesvoeding wilt geven. Daar zit als het goed is alles in wat de hond of kat nodig heeft en dat is helemaal gemalen. Maar je kunt ook zelf samenstellen, dan voer je vlees, botten, organen en eventueel meer in de juiste verhoudingen. 

 

Met toestemming overgenomen van www.voerwijzer.com

 

UItgebreidere info zit er in de puppenmap